Project Description

Vineyard Hill, SW19

Basement and modernisation in Wimbledon

This double-fronted Victorian House in Wimbledon had been lived in by the same family for years, but was no longer compatible with the demands of modern-family living.

Qualitas were commissioned to update the property while maintaining its original character and in many elements restoring the Victorian features.

The basement was excavated to full height, with 2.8m high ceilings. Windows were added for light and a cinema room, games/music room and wine cellar were created in a below ground haven.

Dramatic reconfiguration transformed the ground floor by opening out the kitchen to create a large open space perfect for cooking and dining. Positioned between a light and airy family room and the new concealed larder, the stunning kitchen is completed with a Crittal glass extension, which overlooks the newly-landscaped garden.

A study that overlooks the garden; a utility room, boot cupboard, coats cupboard and cloakroom; and formal reception room complete the refurbished ground floor.

With four bedrooms and just one bathroom, the first floor had been rather unbalanced. It was renovated to create a fabulous master master suite with ensuite full bathroom, and dressing room with bevelled glazing.

A second suite was also created with dressing room, a mirrored wall, with invisible jib door, and ensuite shower room with modern mosaic tiling. While the guest room also features a full ensuite bathroom with free-standing bath and separate shower.

A shower room, a den and storage now complement the two bedrooms on the top floor.

The delightful new home was finished to the highest standard. Custom-made joinery provided elegant finishing touches, while antique brass was used to replicate the original character of the house. These features were complemented by refreshing use of colour for a perfect finish.